Kluizenaarsweek…. wat is dat? Het klinkt aantrekkelijk, denk ik, een kluizenaarsweek. Het klinkt alsof ik weet waar Het Knopje zit, waarmee je de wereld even helemaal ‘uit’ kan zetten, en jezelf helemaal ‘aan’. Een markering in tijd en plaats die je wijst waar de Flow zit…. Er zijn dus wel eens mensen die vragen ‘hoe doe je dat nou?’. En ik heb natuurlijk geen handleiding, maar ik kan wel vertellen hoe het bij mij werkt en dan zie je maar wat je eraan hebt, net als bij de bijsluiter.

De kluizenaar heeft altijd al een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij gehad. Hij die zich terugtrekt, in stilte, alleen-zijn. Die de eenvoud opzoekt, dicht bij de natuur, om vrijelijk te kunnen spelen met zijn gedachten en met de omstandigheden en inspiratie die zich aandienen. Tijd voor introspectie, analyse, creatieve stilte, wijsheid, de balans opmaken.

Mijn kluizenaarsweek begon jaren geleden uit wanhoop geboren als een vlucht uit de waan van de dag, een afspraakloze week, alle apparaten uit, alle signalen op ‘stil’, alle to-do lijstjes uit het zicht en eindelijk toekomen aan de hogere doelen die op mijn verlanglijstje stonden. Vooral studeren, lezen, museumbezoek, meditatie, contemplatie. Dat was wat ik toen nodig had. Later werd het een afspraakloze week waarvan de eerste dagen bedoeld waren om “in te lopen”: grotere klussen binnen projecten die me weer ‘on track’ brachten. Echt even lekker doorpakken. Daarna twee dagen afkicken van ‘bezig zijn’ en de laatste dagen wegdrijven op de golven van een relaxte flow die zich op uitnodiging aandiende.

Even de kern van de zaak: waar ben ik nou precies naar op zoek tijdens zo’n week? Mijn hele leven ervaar ik al dat het heel goed werkt om me stil te houden. Om als een rustige jager in mijn hangmat te liggen, de boog binnen handbereik, mijn zintuigen op scherp maar toch ontspannen. In zo’n staat van zijn ontvouwen de dingen zich aan mij en kan ik opveren, aanleggen, richten en schieten en dat is dan ook meestal raak. Het beeld dat ik heb van een jager is iemand die strategisch lui is. Die zijn energie spaart om precies op het juiste moment het juiste ding te doen. (Dit schreef ik al eerder, 9 november 2010 “De jager in de hangmat“)

Tegenwoordig heb ik ongeveer elke zes a acht weken een kluizenaarsweek. Soms ga ik weg, al dan niet naar het buitenland, soms ben ik thuis. Er is geen sprake meer van vluchten, er is geen modus, geen systeem. Ik heb ontdekt dat er maar één ‘regel’ is voor mijn kluizenaarsweek: hij moet zoveel mogelijk ruimte geven aan Kairos, de tijd van het hart. Mijn Kairos bepaalt van alles wat er gebeurt de timing.

Hoe doe ik dat? Door van tevoren geen afspraken in te plannen, en door geen wekker te zetten, en door alle signalen uit te doven. Persoonlijk heb ik altijd al die signalen uit staan behalve de rode cijfertjes voor een paar zaken: gemiste oproepen, sms en whatsapp. Ja, echt altijd, niet alleen bij de kluizenaarsweek. Is een slim ding om te doen. Als jij dat ook wilt zal ik je even vertellen wat het betekent (veel mensen realiseren zich niet hoeveel signalen ze aan hebben staan): ALLE reminders die je op je telefoon, tablet en computer hebt ingesteld, moeten UIT. Geen piepjes, geen pop-ups, geen tril, geen buzz, geen rode cijfertjes in docks of startschermen. Het geluid van je telefoon staat uit, de trilfunctie staat uit. Skype, facebook, whatsapp, path, tinder… alles alles alles. Loop al je apparaten na om te ontdekken welke software jou allemaal ‘alerts’ sturen en zet ze UIT. Jij bepaalt wanneer je je telefoon oppakt om te kijken welke oproepen je gemist hebt, welke berichten of mails je wilt lezen en beantwoorden.

Ik denk dat de kluizenaarsweek voor iedereen belangrijk is en dat jullie allemaal zouden kunnen overwegen hoe je die kan inpassen in je leven. Het toeval wil dat Douglas Rushkoff het van harte met mij eens is. Kijk dus eerst maar eens de Tegenlicht documentaire “De herovering van het NU” met Rushkoff’s bespiegelingen over tijd, kairos, chronos, de digitale wereld.

Vandaag is er weer een kluizenaarsweek begonnen. Ik ga morgen een paar dingen doornemen met een klant, omdat de timing daarvoor klopt. De rest van de week is afsprakenloos. En zal wekkerloos zijn. De ervaring leert dat ik rond 8.00 naast mijn bed sta. Of in bed zit te schrijven. Allemaal goed. Allemaal fijn. Als je geïnspireerd raakt om je kluizenaarsweek te houden, ben ik benieuwd naar je ervaringen. Als je een gezin of huisgenoten hebt, hoe werkt het dan? Ik heb dat dus niet, en mijn huis is een heerlijk kluizenaarshol. Maar als je dat wel hebt, hoe creeer jij dan je ‘ik-ruimte’?

————- Ik schreef al eerder over Kairos, en over De jager in de hangmat. Ik vind dat dit bericht daarbij hoort.

Deel 1: De Jager in de Hangmat
Deel 2:  Over tijd. Kairos en Chronos
Deel 3: De video van de lezing over Kairos en Chronos op Standup Inspiration 13 -12-2010
Deel 4: De kunst van het flierefluiten
Deel 5: De kluizenaarsweek

Het schilderij is “Een kluizenaar” door Gerard Dou.