hashtag

hashtag

Of: hoe je kan “strijden” om iets dat van niemand en van iedereen is.

Even een beetje mijmeren hier. Er gebeurt iets op twitter dat me fascineert… ik kan het niet helemaal duiden dus hieronder geen antwoorden, gewoon wat mijmeringen. Mijmer gezellig mee. (Met de nadruk op gezellig :-)

Durftevragen is een paar jaar geleden door Herman Dummer en Nils Roemen bedacht. Durftevragen gaat om verbinding van vragen aan hulp. Het begon met Durftevagen sessies in “de fysieke wereld”, later werden vragen uit deze sessies doorgeplaatst naar Twitter, voorzien van de hashtag #durftevragen. Die hashtag werd een daverend succes en onlangs gingen er stemmen op om in plaats van #durftevragen #dtv te gebruiken. Dan heb je meer letters over voor je tweet. Op de verdere achtergond zal ik niet in gaan, een verhaal van Nils over de geschiedenis van Durftevragen en de hashtags vind je hier.

Wat ik interessant vind, is de discussie over het gebruik van de ene versus de andere hashtag. Er is zelfs een twitteraccount tégen, en een vóor #dtv als hashtag. Het gaat allemaal met de nodige “tongue in cheek” humor, het heeft nog een vrij luchtig tintje voorzover ik kan zien. Ook zie je vrij snel consensus ontstaan over het feit dat deze twee gewoon naast elkaar kunnen bestaan. Maar ik heb dit nog niet eerder zo meegemaakt. Nils verbaast zich, net als ik, over het feit dat er gestreden wordt hierover, terwijl we met zijn allen hetzelfde willen: vragen verbinden aan antwoorden. Of mensen met vragen verbinden aan mensen met antwoorden.

Mijn cursisten vragen vaak “hoe claim ik een hashtag” en het antwoord is “niet”. Je typt een woord met een hekje ervoor en het is een hashtag, en automatisch een link waarmee je alle berichten met dat woord op een rijtje krijgt. Heel simpel. Je kan van alles een hashtag maken en er wordt ook lustig mee gespeeld. Niemand kan zich een hashtag toe-eigenen. Ik kan me voorstellen dat er ooit een keer een rechtszaak gevoerd wordt door een merk dat er op tegen is dat zijn merknaam als hashtag wordt gebruikt, of misschien is dat al gebeurd. Maar dat is net zo kansloos als dat Google er op tegen was als werkwoord in het woordenboek terecht te komen.

Wat gebeurt hier nou? Ik heb geen idee. Maar het is een interessant sociaal proces. Rond crises zie je vaak een paar verschillende hashtags ontstaan, waarna vrij snel op een of andere ongrijpbare manier consensus ontstaat over welke hashtag “het” wordt. Hier zie je vanuit één hashtag een afsplitsing ontstaan, waarna vrij snel overeenstemming ontstaat over het gebruik van beiden naast elkaar.

En hoe zou dat toch werken, zo’n hashtag is van niemand, of van iedereen. Mensen eigenen het zich toe en verzetten zich tegen of strijden voor verandering en dan staan ze tegenover elkaar, of zo lijkt het. Een fijne vraag om even op te broeden. Vind ik dan he? Wat jullie?