Inspiratie van Rainer Nölvak, Cleaning  up a Country in one day.

juttersgoed

juttersgoed

Rainer Nölvak ruimde in één dag Estland op. Ontdeed het van al het zwerfvuil. Natuurlijk ging daar een proces van een paar maanden aan vooraf en natuurlijk deed hij dat niet in zijn eentje. Maar hij deed het wel simpel. En zijn verhaal maakt duidelijk wat ervoor nodig is om een grote groep mensen in beweging te krijgen. Zijn filmpje over het opruimen van Estland gebruik ik dan ook telkens weer in de introductie van de Webwijs training. Webwijsheid helpt mensen om social media te gebruiken als hefboom op wat je toch al nodig hebt om dingen te laten lukken.

Rainer was maandag 14 juni 2010 in Amsterdam. Om te spreken op Standup Inspiration. De gulle donaties van bezoekers van dit inspirerende maandelijkse event in Toomlers hebben gezorgd dat het team Rainer naar Nederland kon vliegen om zijn verhaal te delen. En wat een verhaal!!!!!!!!!

Ik schreef hier al eens eerder over waarom dingen lukken, en bij Rainer’s project gaan die lessen ook op en ik hoor nog een paar andere inspirerende lessen.

Een paar punten uit Rainer’s verhaal waar ik universele tips uit haal:

 • Maak datgene wat je wil bereiken groot en sterk en heel duidelijk. (dus niet: “we willen een beginnetje maken met het opruimen van het zwerfvuil” maar: “we willen het hele land schoon hebben op 9 maart 2008”)
 • Maak van de weg daarnaartoe een feestje!
 • Mobiliseer de gelijkgestemde mensen en vorm een gelijkwaardig team. Er zijn niet veel mensen voor nodig.
 • Vertrouw het team en laat teamleden hun eigen taken kiezen
 • Sluit niemand uit: iedereen mag meedoen, individuen, bedrijven, de media, overheid, wie dan ook.
 • Wees open en transparant. Alle besprekingen en bijeenkomsten waren open toegankelijk. De media nam actief deel in het proces en deed daar verslag van (in plaats van ze met pr en persberichten te bestoken werden ze betrokken). Sponsoren kregen geen kans om te concurreren op ruimte in de campagne, iedereen kon bijdragen en al die namen kwamen gelijkwaardig op een lijst.
 • Stel jezelf de vraag welke informatie je nodig hebt om een duidelijk beeld te krijgen van wat er moet gebeuren.
 • Als je denkt “dit gaat niet lukken” ga dan nog heel even door!
 • Als je niet weet wat je moet doen, doe dan gewoon iets, het blijkt meestal het juiste te zijn. Rainer organiseerde “pilot clean ups” in de aanloop naar de grote dag. Om de mensen te laten voelen hoe het is om een stuk land op te ruimen, om te oefenen met scheiden van afval en om de media er verslag van te laten doen. Dit genereerde al veel enthousiasme en liet zien dat het mogelijk is.
 • Vertel je verhaal. Van het succesvolle Estland project is een filmpje gemaakt dat later een hele hoop andere landen geïnspireerd heeft om hetzelfde te doen. Onder andere: Litouwen, Letland, Portugal, Slovenië, India, Brazilië, Roemenië.

Niet te stuiten, het is besmettelijk!!

In Estland werkten 50.000 mensen mee op de opruimdag, in Slovenie waren het er 271.000. India is straks aan de beurt, te beginnen met New Delhi. Dat bestaat uit 30 “blokken”. 1/3 van die blokken heeft nu al een bedrijf als “project eigenaar” van dat blok. Daar worden nu de pilot cleanups gehouden. Op 25 september 2010 moet New Delhi in zijn geheel opgeruimd zijn.

De Brazilianen zagen dat India meedeed en dachten: “als het op zo’n grote schaal kan dan gaan wij ook meedoen”. Rio de Janeiro als eerste, in maart 2011 en dan Sao Paolo en Bella Horizonta en dan heel Brazilie. “Ze zijn optimistisch en hebben veel sponsors” aldus Rainer.

Ze hebben hier nooit op gestuurd. Ze zijn gewoon begonnen, hebben het verhaal gefilmd en het filmpje heeft mensen aangestoken om in hun eigen regio hetzelfde te doen. Er is in de woorden van Rainer meer opgeruimd dan rommel alleen. “De rommel is ook uit onze harten weg. Het gevoel dat mensen samen iets moois doen, verbonden met elkaar, vanuit de grond van ons hart, iets dat echt nodig is. Dat maakt dat dingen lukken.”

Ook iets doen?

“If there is a problem you can picture in your heart, that requires something to be done together with a nation. Keep that thought with you and start doing it. Share it with others. Maybe it is an idea that attracts others.” Om elkaar te inspireren en van elkaar te leren is nu een speciale website gestart: Letsdoitworld.org.

De bottom line: dit krijg je als je mensen VOOR iets mobiliseert. We zijn murw om in beweging te komen tégen dingen, we willen weer eens ergens voor gaan. Iets dat ons allemaal raakt.

Brandende vragen:

 • Is het land nog steeds schoon? Estland is nog steeds schoon, meer dan twee jaar later. Soms komen er plekken met zwerfafval bij, maar het land is in zijn geheel 10 x schoner. Met de reguliere lente schoonmaak wordt het land schoongehouden. En: mensen schamen zich tegenwoordig als ze vuilnis dumpen.
 • Wat is er met het afval gebeurd? Er waren 7 stapels gescheiden afval. Autobanden, meubels, koelkasten, elektronica, plastic… Wat gerecycled kon worden is gerecycled. Uiteindelijk was er nog de helft over dat op de traditionele manier verbrand moest worden.
 • Hoe heeft het jou veranderd? “Ik was een zakenman, met een behoorlijke rugzak. Ik heb de basale waarheden van het leven zelf moeten ontdekken. Dit project heeft me laten zien dat er diepe waarde in het leven zit. Ik voel me beter met pure emotie, ik voel me veilig en omringd door mensen die ik vertrouw. Ik zou deze ervaring voor geen goud willen missen. Dus kijk uit, als je dit ook  doet kan het je veranderen” :-D

Standup Inspiration Rainer Nölvak from Videologic on Vimeo.

Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik hem dit hoorde vertellen. Het raakt me enorm als mensen zich verenigen en samen dingen voor elkaar krijgen, vooral als dat vanuit de harten van de mensen ontstaat. Ken jij nog meer voorbeelden van groepen mensen die samen “grote” dingen bereiken? Ben ik heel benieuwd naar! Deel ze hieronder in de reacties alsjeblieft.

Aanvulling: vergeet ik dus zomaar te melden dat het filmpje over Estland een team bevlogen doeners heeft geïnspireerd om Nederland in 7 dagen te upgraden? Dat moet in Februari 2011 plaats gaan vinden tijdens 7 Days of Inspiration. Meedoen en denken kan. Kijk op 7daysofinspiration.com voor info!!!