Vorige week had ik het nog over ploeteren in de marge en hoe moeilijk het soms kan zijn om te pionieren. In de voorbereiding op mijn verhaal voor de Week van de Inspiratie, morgen bij de Belastingdienst ontdek ik voor de zoveelste keer opnieuw dat geluk niet iets is dat je overkomt, waar je op zit te wachten. Geluk verwelkom je door keihard werken, door de omstandigheden zo in te richten dat je kansen kan pakken, en door anderen in te schakelen waar jouw droom en die van de ander elkaar raken. Ik wil even wat overpeinzingen met je delen naar aanleiding van mijn (her-)ontdekkingen.

Om met mijn eminence grise te spreken: “Geluk is aan de nieuwsgierige, de aanwezige en de ijverige”. De nieuwsgierige weet wat er speelt, waar de kansen liggen, hoe anderen te werk gaan die dromen realiseren. Hij weet wie hij wél en vooral ook wie hij niet als voorbeeld moet nemen. De nieuwsgierige durft te vragen en weet dat elke vraag een cadeautje is voor degene die mag helpen. Hij vraagt door waar anderen stoppen, en stelt zijn vragen ook aan zijn eigen beren op de weg. De aanwezige heeft een groot netwerk en is daarin zichtbaar, beschikbaar voor anderen, benaderbaar, vindbaar. Hij is top of mind wanneer een ander hem nodig zou kunnen hebben. De ijverige is de harde werker, die weet dat succes maar voor een heel klein deel van talent afhankelijk is en voor het overgrote deel aan hard(t) werken te danken is. De ijverige weet ook het moment van actie goed in te schatten, niet uitstellen wat nu moet gebeuren en voor andere zaken wachten op het juiste moment.

Ik vond een boekje terug dat ik kreeg toen ik in 2005 (met pijn in mijn hart) afscheid nam van DPI. Een prachtige legende over het klavertje vier en twee ridders die erop uitgestuurd waren dat te vinden. Het boek maakt onderscheid tussen geluk (wat je overkomt, zoals het winnen van de loterij) en Geluk (zoals ik hierboven beschrijf). De ene ridder vroeg aan iedereen die hij tegenkwam waar het klavertje kon zijn en kreeg als antwoord dat het onmogelijk was om die contreien een klavertje vier te vinden. Hij ging steeds minder geloven in de droom zo’n klavertje te vinden. De ander kreeg dezelfde antwoorden maar vroeg door: “waarom vinden we die hier niet?” “wat kan ik daaraan veranderen”..

En nou heb ik de clou verklapt maar het boekje is nog steeds de moeite waard. Je leest het in een uurtje uit en het doet het ook enorm goed als cadeau, dat blijkt maar weer. Dankjewel Marielle voor je geschenk: Het Klavertje Vier – Alex Rovira Celma & Fernando Trias de Bes.

In dit boekje staan tien “regels” voor Geluk waarvan deze mij bijzonder aanspreekt, omdat ze de nadruk legt op de samenhang, op samenwerking:
boom

“Omstandigheden scheppen voor Geluk wil niet zeggen dat je alleen je eigen voordeel moet zoeken. Omstandigheden zo creëren dat anderen er ook bij winnen trekt het Geluk aan”.

De laatste pagina’s van dit boek staan vol met platitudes quotes ;-) over Geluk en hoe hard werken dat helpt:

“Hoe meer ik doe, hoe meer geluk ik heb” Gary Player

“Berusting is een dagelijkse zelfmoord” Honoré de Balzac

“God dobbelt niet met zijn universum” Albert Einstein

En zo pak ik in de voorbereiding van zo’n lezing weer een stuk inspiratie en nieuwe energie voor mezelf mee. Ik ben benieuwd wat morgen mij brengt. Hopelijk iets dat weer de moeite waard is om te delen met jullie.