Vraag jij jezelf wel eens af: “Ben ik wel goed bezig?” “Waar doe ik het eigenlijk allemaal voor?” “Wat heeft het voor zin?”. Dan ben je niet de enige. Het is handig om te weten waar je naar streeft, wat je doel is. Dat houdt je op koers, en het geeft je een gevoel van vervulling telkens als je iets doet dat bijdraagt aan dat doel.

Het is, even tussendoor, ook het eerste waar ik mee aan de slag ga bij organisaties die mijn hulp inroepen. Ze willen social media inzetten voor hun doelstellingen en denken dat die helder en eenduidig zijn. Dat blijkt vaak niet helemaal te kloppen, dus dat pakken we als eerste aan. Als je niet weet wat er moet lukken, weet je ook niet wat je aan het doen bent. Dat geldt net zo hard voor individuen als voor organisaties.

Roz Savage roeit de wereld rond. Ze heeft eerst de Atlantische Oceaan bedwongen en is momenteel bezig met de Stille Oceaan. Dit doet ze om te bouwen aan het bewustzijn van wat we met deze aarde aan het doen zijn, en hoe het anders kan. Dat is haar doel. Voordat ze dat van zichzelf wist had ze een bureaubaan als managementadviseur. Ze had het gevoel dat ze een levensdoel had, maar wist niet wat het was.

Hoe vind je nou je doel?

Allereerst: je levensdoel hoeft niet in graniet uitgehouwen te zijn. Het hoeft ook niet hoogdravend en wereldreddend te zijn. Het kan gewoon datgene zijn waarvan jij het gevoel hebt dat je er heel erg blij van zou worden.

Roz heeft een oefening gedaan: je eigen necrologie schrijven. Een verhaal over jou, wat je bereikt hebt in het leven, wie je was. Ze schreef hoe hij eruit zou zien als ze door zou gaan met waar ze mee bezig was, en ze schreef hoe hij eruit zou zien als ze zou gaan doen wat ze het allerliefste zou willen doen. Klinkt als een interessante en confronterende oefening. Maar het kan ook op andere manieren. Bijvoorbeeld “personal goal setting“, of met de tips van Zenhabits.

Lessen van Roz

Roz somt zelf drie lessen op, maar ik vond er nog twee:

  1. Buiten de comfortzone is het per definitie oncomfortabel :-D
  2. Voortgang is: een keer vaker opstaan dan dat je gevallen bent :-D
  3. “We are the stories that we tell ourselves”. Wij zijn het verhaal dat wij onszelf vertellen. Voor Roz: avonturiers zijn sterke, grote mannen met baarden en ik ben een klein iel vrouwtje zonder baard dus ik ben geen avonturier.
  4. Vele kleine acties maken een grote. Dat gaat dan even specifiek over haar bijdrage aan een betere wereld. Je kan het gevoel hebben dat het een druppel op een gloeiende plaat is, maar we zijn ook niet met één grote actie in een klimaatcrisis terecht gekomen. Als je met allemaal kleine daden in een crisis terecht kunt komen, kan je er ook met kleine acties weer uit komen. Alles wat we doen veroorzaakt kleine veranderingen die uitdijen. Roz heeft een website Ecoheroes.me waarop deze “druppels” gestimuleerd en verzameld worden. Hier kan je elke dag inspiratie opdoen voor een kleine, goede, groene daad.
  5. Neem je verantwoordelijkheid. Denk niet dat je vanzelf happy wordt als je een mooi huis, goed inkomen of een fantastische partner hebt. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen toekomst.

Kijk hieronder naar de inspirerende en zeer onderhoudende presentatie van Roz Savage

[Via Garr Reynold’s Presentation Zen]

Overigens vind ik The Last Lecture van Randy Pausch “Really Achieving your Childhood Dreams” ook heel erg inspirerend:

Heb jij tips voor het vinden van je doel? Zijn er mensen, films, boeken die jou daarbij inspireren? Vertel er hieronder over in de reacties.