In het kader van “de wereld redden is zo ingewikkeld nog niet” even iets over kindersterfte.

Sinds 2004 kruipen jaarlijks rond kerst een aantal dj’s van 3FM zes dagen in een glazen huis om te vasten en geld in te zamelen voor een goed doel. Dit jaar was dat doel het terugdringen van babysterfte. Publicist Rik Smits schreef in de Volkskrant dat hij geen cent overhad om babysterfte tegen te gaan. Zo’n baby gaat toch maar een rotleven tegemoet. Er is niet voldoende eten om al de groeiende bevolking te voeden. We moeten juist meer aandacht besteden aan het verbeteren van de kwaliteit van leven en geboortebeperking.

Nou vind ik het verfrissend als mensen dingen zeggen die niet iedereen durft te zeggen dus ging ik op onderzoek uit om te ontdekken of dit klopt. Ik hoefde niet ver te zoeken, Rutger Bergman schrijft ook bij de Volkskrant als antwoord: “Een van de grootste stimulators van bevolkingsgroei is namelijk, je raadt het niet, kindersterfte. Pas als ouders er zeker van kunnen zijn dat hun kinderen overleven, beperken zij hun voortplanting.”

Goed, ze zijn het niet met elkaar eens en Bergman heeft zelfs cijfers. Maar dan weet ik nog niets vaak zijn er voor beide kanten van het verhaal interpretaties van cijfers te vinden. Dan zit er dus niets anders op om het aan Hans Rosling te vragen! Deze koning op het gebied van datavisualisaties (interpretatie dus) heeft regelmatig zeer verhelderende lezingen gegeven bij TED.com.

In onderstaande TED talk geeft hij glashelder de relatie tussen kindersterfte en gezinsgrootte aan. Een HOGE kindersterfte gaat gepaard met een GROTE gezinsomvang. LAGE kindersterfte met een KLEINE gezinsomvang. 50% van de daling van kindersterfte kan toegeschreven worden aan vrouweneducatie (Milleniumdoel 2, zie onderaan).

Zijn conclusie: een duurzame wereld is er een met een stabiele bevolkingsomvang, daartoe moet kindersterfte omlaag en gezinsomvang omlaag. Om dat te bereiken is het goed om te investeren in vrouweneducatie. Mijn advies aan 3FM is om de opbrengst van Serious Request dan ook voor een groot deel daaraan te besteden :-D

Milleniumdoelen.

De VN hebben de millenniumdoelen bedacht. Acht doelen op hele diverse terreinen. Hiermee wordt ook zichtbaar dat een brede aanpak nodig is om een beter leven voor iedereen te bereiken. De doelen zijn uitgewerkt en geconcretiseerd en meetbaar gemaakt. Op de Millennium doelen atlas kan je de voortgang per doel en subdoel bekijken.

  • Minder armoede
  • Gelijke kansen
  • Minder kraamsterfte
  • Toegang tot water
  • Iedereen naar school
  • Minder kindersterfte
  • Minder HIV
  • Meer samenwerking