Sanne Roemen door Tessa Wiegerinck

Op het snijvlak van mensenwerk, lerende organisaties en (online) technologie voel ik me als een vis in het water. De bodem daarvoor legde ik met de mix van Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Informatica en Bedrijfskunde. Maar ik stopte niet met leren. Ik volgde de Cognitive Edge training (over kiezen in deze tijd van constante verandering) en een cursus onderzoeksjournalistiek. Ik vulde mijn gereedschapskist met een massa methoden voor facilitatie, projectbegeleiding en creativiteit: Open SpaceWorld CaféDialoogAppreciative Inquiry, Cognitive EdgeArt of Hosting, Dragon Dreaming, Value Based Project Management, SCRUM.

Meer dan 15 jaar ervaring met co-creatie en facilitatie voor overheden, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven bij innovatie, organisatieontwikkeling, kennisontwikkeling, communities en ondernemerschap. Ik spreek de taal van visionairs, managers, beleidsmakers, projectleiders, ontwerpers en programmeurs. Maar ook die van ‘de straat’, de jongeren, agrarisch ondernemers, onderwijzers, ingenieurs. Van de mensen die met hun laarzen in de modder staan en het leven leven.

Kwaliteit en scherpe randjes

Oordeel vooral zelf of je denkt dat wij een klik zullen hebben: ik ben analytisch, creatief en vernieuwend, een perfectionist met oog voor detail. Goed in het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. Ik kan versimpelen: complexe thema’s vertalen naar structuren, systemen en kennis. Ik heb een sterke antenne voor sfeer en teamspirit. Ik ben nieuwsgierig, stel veel vragen.

Mijn scherpe randjes: ik kan drammerig overkomen doordat mijn tempo hoog ligt en ik zaken vaak snel doorzie. Dan kan het gebeuren dat ik vergeet iedereen mee te nemen. Gelukkig ben ik dol op feedback en spreek ik graag af dat we altijd open met elkaar blijven communiceren.

Muziek

Tussen ’97 en ’00 had ik een bedrijf in de muziek. Ik verzorgde boekingen, promotie en producties van cd’s en videoclips voor vooral Punk en Metalbands en organiseerde tournees en festivals. Het internet raakte toen nét in zwang en ik dook er bovenop om het als kanaal voor de promotie van mijn bandjes in te zetten. Ik bouwde websites (ja, met animated gifs en comic sans MS), zette computergestuurde fax-mailingen op en onderhandelde met Buma Stemra over een acceptabel digitaal formaat om liedjes online te kunnen zetten.

Tegenwoordig is muziek (vooral Metal, maar ik heb een brede smaak) ‘slechts’ nog een hobby. Ik ben verslaafd aan live concerten, voor sommige bands reis ik de hele wereld over, en ik vind mijn logische ‘tribe’ bij festivals die mijn zomer vullen.

Serious gaming en interactieve communicatie

Van 2000 tot 2005 bouwde en leidde ik bij communicatiebureau DPI Animation House de interactive afdeling. Ik werd specialist op het gebied van online communicatie, visuele communicatie en interactieve educatieve games. Ik ontwikkelde daar DORIS, een hele slimme zoekmachine. En een seious game waarmee de trambestuurders van de HTM leerden om door de nieuwe tramtunnel te rijden. Ik gaf leiding aan het team, deed sales en accountmanagement, marketing van de internet afdeling, projectmanagement, begeleiding van de creatieve processen, conceptontwikkeling.

Tribes verbinden en pionieren

Uit wanhoop over bestaande netwerkbijeenkomsten van gelijkvormige eenpitters richtte ik de Naamlooz borrels voor leuke mensen op in 2005.
Nieuwsgierig naar de mogelijke chemie tussen pioniers uit Nederland en Uganda organiseerden Michel Groenenstein en ik in 2011 een gave ontdekkingsreis: Creative Minds Uganda. Mijn strategische luiheid motiveert me om slim te werken en bracht mij in ’07 aan de wieg van Lifehacking.nl. Als pionier in de netwerksamenleving belandde ik een tijdje in de rol van bestuurslid van Great Place to Live.

Onderzoeken en schrijven

Mijn gedrevenheid om zaken tot de bodem uit te zoeken en vervolgens helder uit te leggen brachten me ertoe om in ’13 de deeltijdopleiding onderzoeksjournalistiek te volgen aan de Hogeschool Utrecht. Ook volg ik de ene na de andere schrijfcursus: columns schrijven, korte verhalen schrijven, roman schrijven. In het diepste geheim werk ik al jaren aan een stuk fictie. Of het ooit iets wordt weet ik niet en vind ik ook niet zo belangrijk. Het is voor mij een groot plezier om te zien wat er uit mijn pen vloeit.

Ik schreef het boek “Webwijs, effectief social media gebruiken in 90 minuten”, droeg bij aan het boek van Pamflet 2 over zelfsturing, en in “De Digitale Bibliotheek” over de netwerkbenadering van de bibliotheek. Voor de Nederlandse vertalingen van “The Starfish and the Spider” en “We-Think” schreef ik het voorwoord.