Uitgelichte blogposts

Onderstaande blogposts verschijnen telkens weer bij mij in beeld, soms omdat er ineens weer naar verwezen wordt vanaf een andere website, soms komen ze op twitter bovenborrelen of krijg ik na een lange periode van stilte ineens weer een reactie. Het zijn allemaal stukken waar veel op gereageerd is en waar een mooie conversatie is ontstaan.

Wat is er niet duidelijk aan “wij zijn de 99%”?
Kwaliteit van informatie. Is het verdwijnen van de traditionele poortwachter een probleem?
Twitter. 10 do’s en 10 dont’s.
Wat is productiviteit?
Sociaal kapitaal

Mijn blogposts op Lifehacking.nl (2007 – 2011)

Een van mijn eerste gastblogs: op Naarvoren.nl over het aanmelden van een website bij zoekmachines. (21 februari 2006). Vrijwel niets werkt tegenwoordig nog zoals ik het daar uitleg maar het is wel een goed voorbeeld van hoe ik ingewikkelde materie toegankelijk uitleg.

Boeken

Pamflet 2: Zelfsturing – bottom up organiseren

Juli 2013
Publicatie samengesteld door Erwin Witteveen en Martijn Aslander.Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum ism Sinds 1883 – uitgevers, Leiden. Geschreven door 60 auteurs.
“Nederlanders kunnen goed klagen, zegt men. Is dat onze volksaard of is het een oude gewoonte die we honderd jaar hebben aangeleerd? Als je een probleem had, dan legde je dat op het bordje van een ander. De overheid, je baas of een instantie. Zo deden we dat altijd. Maar nu niet meer!”

“Een kentering in de samenleving is zichtbaar. Steeds meer mensen ervaren dat het leuker is en sneller werkt als je zélf actie onderneemt. Zelfsturing! Zelf zoeken naar een oplossing in plaats van afschuiven. Het zou wel eens dé aanpak van de crisis kunnen worden.
In dit boek verhalen van pioniers. Bekende en onbekende Nederlanders die zelf de handen uit de mouwen hebben gestoken. In hun eigen straatje, op hun werk of landelijk. Of die op het punt staan dat te gaan doen, maar nog aan het idee moeten wennen. Dit boek biedt ideeën en inspiratie voor 17 miljoen Nederlanders.”

Mijn bijdrage staat hier.
Alle 60 bijdragen PLUS nog 30 die alleen op de website verschenen zijn staan hier.

Effectief Social Media gebruiken in 90 minuten – Sanne Roemen

April 2012.
Uitgeverij Boom Nelissen durfde het aan om onze online syllabus samen met mij om te bouwen tot een handzaam boekje. Zij hebben heel stoer de creative commons licentie van onze syllabus overgenomen.

Inhoud:
Web 2.0 biedt gebruikers een grote keuze aan mogelijkheden om informatie te delen en jezelf te profileren. Maar wat wil je ermee bereiken en hoe doe je dat? In deze gids leer je snel hoe je voor je eigen doelstelling de juiste mix van social media kiest. En hoe je al naar gelang die keuze effectief gebruikmaakt van bijvoorbeeld LinkedIn, Twitter, Facebook en weblogs.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Een slimme combinatie van social media kiezen die past bij jouw doel
 • Op de hoogte blijven met social media
 • Uitbreiden van je netwerk
 • Klanten of werk vinden online
 • Bloggen en microbloggen
 • Online contentsharing, podcasting en vodcasting

Dit boek biedt een praktische houvast voor iedereen die een geïnformeerde keuze wil maken uit het scala aan mogelijkheden die social media bieden.

Voorwoord: The Starfish & The Spider, the unstoppable power of leaderless organisations – Ori Brafman en Rod Beckstrom.

September 2010.
Het voorwoord is hier te lezen.

Voorwoord: We-Think, Charles Leadbeater.

November 2009. Het voorwoord is hier te lezen.
Translation in English (pdf) .
Bestel We-Think bij managementboek.nl (affiliate link)
Download We Think als PDF (NL)

Handboek Communities, Erwin Blom

Oktober 2009.
“Wie op internet een rol van betekenis wil spelen, stelt het publiek centraal. Het deelnemen aan communities en social media is voor steeds grotere groepen mensen een dagelijks terugkerend fenomeen. Bloggen, hyven en twitteren zijn werkwoorden geworden. Bedrijven, verenigingen, belangenorganisaties en overheidsinstellingen zien nog lang niet altijd het enorme potentieel van online communities en de positieve effecten die ze met het creëren van een community kunnen bereiken.” (Managementboek.nl).

Erwin heeft vele experts geïnterviewd, en niet alle verhalen zijn integraal in het boek beland. Maar Blom zal natuurlijk nooit waardevolle content verloren laten gaan. Dus hij heeft het uitgewerkte verhaal op zijn weblog gezet en ook nog eens heel mooi op laten maken in de vormgeving van het boek.

Lees de blogpost met het interview met Sanne Roemen voor het Handboek Communities of
download de opgemaakte PDF van het intervies met Sanne Roemen voor Handboek Communities.

Of bestel Handboek Communities op Managementboek.nl (affiliate link)

100 / 150 / 175 Lifehackingtips

2008 / 2010. Samen met Martijn Aslander en Frank Meeuwsen stond ik aan de wieg van de website Lifehacking.nl In 2008 maakte Van Duuren media van de artikelen op die site een publicatie: “100 lifehackingtips”. Dat is nog steeds gratis te downloaden. Later werd het boek aangevuld en waren het 150 tips op het gebied van Time management, persoonlijke ontwikkeling, werkhouding en natuurlijk computer- en internet trucs geworden. De laatste versie van het boek bevat 175 tips. Je kan het hier gratis downloaden. En hier staan de artikelen die ik voor Lifehacking.nl schreef.

De digitale bibliotheek | monografie

2007.
Bart van der Meij en Kees Westerkamp.
Te koop op Managementboek.nl.
Bart van der Meij, Martijn Aslander en Sanne Roemen schreven samen het laatste hoofdstuk van dit boek over wat recente ontwikkelingen betekenen voor (bedrijfs-) bibliotheken. Onze bijdrage focust op de ontwikkelingen rond Web 2.0 en Social Computing. Download het hoofdstuk als pdf.

Voorwoord: Upgrade Your Life, Gina Trapani

Oktober 2008.
Het voorwoord dat ik mocht schrijven voor dit boek staat hier.
Te koop op Managementboek.nl of gratis te downloaden op Lifehacking.nl.

Voorwoord: De Wet op Internet, Arnout Engelfriet

September 2008.
Het voorwoord dat ik schreef staat hier. Je kan het bestellen via mij (24,95 euro ex. verzendkosten) of via LULU.com. Op LULU.com is ook een e-book versie te koop (download) voor 9,95 euro.

Radio / TV

 • 12 maart 2011: Radio Papia Digital, Willemstad Curacao (hele uitzending terug te luisteren). Over social media, slim samenwerken, verhalen vertellen, online social networking, lifehacking en nog veel meer.
 • 4 februari 2008 Campus TV, t.v. Utrecht over Lifehacking. Te zien op de website van Campus T.V.
 • 14 januari 2008 Business News Radio over lifehacking.
 • 8 januari 2008 BNN Today over Lifehacking. BNN Today 8 januari 2008 Mp3 5,2 Mb
 • 4 september 2007 TROS Radio Online over Lifehacking. TROS Radio Online interview Mp3 6,9 Mb
 • 3 november 2007 NCRV Cappucino over het nut van borrelen. NCRV Cappucino 3 november 2007 Mp3 5,3 Mb

Pers

Bijdragen van en over mij in diverse publicaties:

English translations