Twee maanden geleden was ik bij een voorstelling van improvisatietheatergroep PIT. Behalve ‘de vloer op’ ken ik eigenlijk niet zoveel improvisatietheater. Ik dacht dat improv vooral lollig was, maar dat had ik mis, hier en daar werd ik echt geraakt en natuurlijk heb ik ook gelachen en af en toe gedacht ‘ai’. Zo gaat dat.

En waar ik ook blij van werd: het spelen lijkt zo op hoe ik ervoor ga zitten als ik een verhaaltje wil schrijven. Ik bedenk een paar personen, die zijn dan ergens, en dan gebeurt er iets, en dan gaan die personen daarop reageren en vaak ben ik dan behoorlijk verrast door hoe het zich ontvouwt. Terwijl dat toch gewoon in mijn hoofd gebeurt. Dus na afloop van de voorstelling had ik het er met Frank en Jochanan over hoe dat werkt, scenes bedenken en bedacht ik dat ik dat wel eens wilde proberen.

Zo geschiedde, ik ging er eens even goed voor zitten en binnen 1,5 uur had ik elf ideeën. Beetje heen en weer mailen en de samenstellers van afgelopen (zoals altijd uitverkochte) voorstelling hebben er twee van gebruikt. Echt leuk hoe ze de verhaaltjes waar ik alleen het beginnetje van bedacht heb, verder invulden. Ik blij, zij blij, dus dit gaan we voortzetten. Ik blijf schrijven en spuien, zij rommelen in mijn ideeënbus en halen eruit wat bruikbaar is.

Zien? 18 april organiseert PIT het Gelders De Vloer Op festival waarbij overdag verschillende Gelderse improvisatiegroepen elkaar ontmoeten en trainen en ‘savonds samen optreden.

Een van de twee scenes die afgelopen week gespeeld zijn:

  1. Oud en Nieuw

Spelers: Allen
Situatie:
Judith, jij gaat voor het eerst oud en nieuw vieren bij je nieuwe geliefde Robert. Zijn
kinderen zijn er ook. Het is een gezellige avond, tot even na twaalven de bel gaat. Zijn
voltallige ex-schoonfamilie staat voor de deur. Dat waren ze zo gewend, elk jaar even bij
hem aanbellen om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen. Ze zijn stuk voor stuk in
verschillende gradaties van beschonkenheid.
Locatie:
Thuis bij Robert, je nieuwe man.

Op de foto zie je een andere scene waarin Jochanan’s concept “Huur een acteur punt ennel” een prominente plaats innam. :-D