Twitter, voor als je even een boost nodig hebt

Deze maand is voor mij een soort oud en nieuw maand. Ik ben bijna jarig en overpeins het afgelopen jaar en bezie wat me te doen staat in het komende jaar. Het einde van de zomer, het begin van nieuwe dingen. Bezinning dus. Ik vind het heerlijk om anderen als spiegel te vragen dus ik vroeg vorig jaar rond deze tijd op Twitter of mensen mij in drie woorden konden vatten. Van wat er gezegd werd, heb ik in Wordle onderstaande “wolk” gemaakt. Zonet ben ik al bezinnend mijn computer een beetje op aan het ruimen en kwam ik die woordenwolk weer tegen. Halleluja, dat geeft me alweer een positieve prikkel. En nu zit ik erover te bloggen. Waarom doe ik dat nou weer?

Nou, als ik die wolk zo zie en er weer van ga blozen dan denk ik even aan mensen die weerstand hebben tegen “social media” of online leven. Mensen die “virtueel” gelijk stellen aan “niet echt”. Die een tegenstelling voelen tussen online leven en “In Real Life”. Ik snap dat best. Had 16 jaar geleden zelf ook een enorme weerstand tegen computers en zag ze als “techniek”. Maar op dit moment is er voor mij geen onderscheid meer tussen online en offline leven. Het internet is niets meer of minder dan een van de plekken waar ik mijn vrienden, collega’s en klanten ontmoet. Het is voor mijn bedrijf een etalage, voor mijn persoon een podium en voor mijn sociale leven een hele gezellige kroeg die er altijd is.

Dus als ik behoefte heb aan feedback of op zoek ben naar antwoorden op prangende zakelijke of privé vragen, zin heb om een groepje vrienden te mobiliseren om wat leuks te gaan doen dan grijp ik de ene keer naar de telefoon en de andere keer naar Twitter of mijn weblog. Wil ik ventileren, mijn gal spuien of juist ergens over jubelen, dan doe ik dat, al naar gelang het tijdstip van de dag, de plek waar ik mij bevind en hoe mijn pet staat, online en / of offline.

Bij een vriendin op de bank, bij mijn ouders aan tafel, met een groep maatjes in de kroeg, met een klant aan tafel of met mijn online netwerk op Twitter, LinkedIn of Facebook. De online wereld is een van de plekken waar ik mijn gezicht laat zien, verbindingen aanga en mij versta met anderen. Het is een aanvulling. Het unieke is dat het zich met “het echte leven” verweeft: fysiek kan ik niet op twee plekken tegelijk zijn, online wel. Daarnaast gaat vrijwel alles online ontzettend veel sneller en makkelijker dan offline. Van mij hoeft zeker niet iedereen dat zo te doen. Weerstand mag, er bewust voor kiezen om het niet op mijn manier te doen mag ook. Helemaal prima. Maar mij helpt het enorm, op alle fronten.

Deze woordenwolk geeft me het gevoel dat mensen die mij kennen, zowel online als offline (en daar zit veel overlap in) mij écht zien. De woorden die daar staan betekenen veel voor mij. Sommige zijn verrassend en nieuw voor me, andere herken ik me meteen in. Mijzelf door de ogen van anderen. En er spreekt waardering en liefde uit. Tuurlijk ontbreekt de kritische noot. De woorden “ongenuanceerd”, “chaotisch” en “bot” ontbreken terwijl ik zeker weet dat ik dat ook wel eens ben. Maaruhhh… BOEIEN! Ik heb een boost gekregen via Twitter, op het moment dat ik dat een jaar geleden nodig had en ik vind hem nu weer terug en hij doet weer iets moois! Kortom: who cares en kritiek op Sanne heb ik zelf al in overvloed. Dus ik denk dat ik dat gewoon even met jullie wilde delen en vooral ook even de mensen wil bedanken die vorig jaar aan die wolk bijgedragen hebben. En voor de sceptici: ja, het kan zeer zeker ook zonder. En ik vind het leuker mét.

Published on augustus 8, 2010

Lees Interacties

Reacties

 1. Hee lieve Sanne, wat een tof stukje om te lezen op de vroege zondagmorgen. Onderschrijf t helemaal. T Leven is rijker geworden met een on-line leven erbij. Wat een mooie wolk en wat fijn dat je daar opnieuw zo blij van wordt.
  Hoop voor je dat Klaas Vaak inmiddels bij je langs is geweest.
  Warme hug.
  Erna

  • Haha ja ook zo heerlijk om te zien hoe snel het bij anderen kan gaan, een duik in het online leven en alles in een stroomversnelling. Hug!

 2. Wat een inspirerende tekst! Zo mooi uitgewerkt dat ik wou dat ik ‘m geschreven had :-) Dit inspireert mij in ieder geval om eens wat meer na te denken over wat mijn online aanwezigheid mij brengt en wat ik daarover aan anderen te vragen heb. Dank je wel.

 3. je zou een mooi vervolg kunnen maken op je bezinningskwestie voor mijn 5 prangende vragen?

  als je zin hebt, mail me dan! erwin blom, theo ploeg en vele anderen zijn je al voorgegaan!

 4. Hoi! Ik ken je niet, maar heb over je gehoord en krijg via twitter jouw blog onder ogen. Wauw, wat leuk en wat heerlijk voor je dat je word gedragen met zoveel mooie woorden en lieve mensen… Ik ga je volgen op twitter want eh…ik begin al een beetje leuk te vinden :) maar vooral ook het nut ervan in te zien. Ik wens je een heel mooi inspirerend en liefdevol nieuw jaar!!

  • @realoomph hallo Sanne dank voor je lieve mail en ja ik ga zeker n keer mee naar Naamlooz..

 5. Ik ken je nog maar een heel klein beetje, maar die wolk lijkt precies te kloppen. Leuk dat je het lef hebt gehad om die vraag te stellen! En wat Klaas Vaak betreft: ik vind het wel gezellig dat er nog iemand twittert op tijden dat ik verder als enige nog wakker ben :)

  • Haha, en sorry dat je laatst zonder mij het licht uit moest doen op Twitter. Ik zat kennelijk vooraan in het schema van Klaas V.

  • Ha lieve, ik ook van jou! Mooie blogpost van jou en die graphic is te gek!!! En dank voor het kanteldenken over die typeringen, je hebt een punt! :-D