Foto: Jos van Zetten.

18.12 toevoeging: Nu.nl zet heel helder uiteen wat Occupy “is” in “Vijf vragen over Occupy” (Via Kamilla.)

Wat is er mis met de Occupy beweging? Niets!

Niets? Natuurlijk is er van alles “mis” met deze beweging. Natuurlijk lopen er sufkikkers rond die achter een meute aan hobbelen en geen idee hebben waar het over gaat, of die gewoon willen genieten van live muziek en een feestje, of die een kapstok zoeken om hun stokpaarden aan op te hangen, of mensen die op rellen uit zijn.

Het is alleen kortzichtig en dom om deze mensen als “het gezicht van…” te bestempelen. Die domheid is van alle tijden en niet alleen aan de mainstream media voorbehouden. Een paar hooligans bepalen het gezicht van alle voetballiefhebbers, een paar dopeheads maken van het voltallige house publiek een massa xtc verslaafden en een stel comazuipende hagenesen maken van de complete Griekse kust een Sodom en Gomorra van door het lint gaande twintigers.

Het voelt als een gemis dat er niet één leider is die opstaat en namens allen een doel, een visie verwoordt. Maar volgens mij klopt dat juist als een zwerende vinger. Het is alleen zo nieuw dat niet iedereen dat ziet.

Het is meer dan een beweging, het is een zwerm.

Als er in meer dan 1.500 steden mensen bij elkaar komen onder de noemer “occupy” die allemaal roepen “wij zijn de 99%” dan kan je wel van een succesvolle beweging spreken. Dat ademt behoorlijk veel gemeenschappelijks uit. En dat allemaal zonder formeel leiderschap, zonder ouderwetse top-down organisatie, zonder harde ict en communicatie infrastructuur. In no time staan er websites die gestructureerd informatie verstrekken over waar er precies wat gaande is. Via bestaande social media worden mensen gemobiliseerd. Soms heel veel mensen in één klap, soms een paar tientallen die dan gestaag aanzwellen.

Lieven de Cauter heeft er woorden voor, gelukkig maar.

Vorige week maandag was filosoof Lieven de Cauter te gast bij het radioprogramma Casa Luna. Hij wist me zo te boeien dat ik later op mijn gemak de hele uitzending nog twee keer teruggeluisterd heb. Hij wist te verwoorden wat bij mij niet veel verder kwam dan kriebel. Zijn boek “De alledaagse apocalyps” is in zijn geheel gratis te downloaden (pdf en epub).

Een samenvatting van wat hij bij Casa Luna zegt:

Occupy is méér dan een beweging. Een wilskrachtige en beweeglijke menigte organiseert zichzelf, regelt kinderopvang, podia voor media, hospitaals etc. Ze bevindt zich in de cybernetische ruimte die haar verbindt. Via instant urbanisme organiseert ze een hele stad. 3 miljoen mensen op het Tahrir plein!

Wij zijn sinds Plato gewend om te denken aan de mens als kuddedier. Maar dat is nu verleden tijd. Het is een multitude, een zichzelf organiserende zwerm. Niemand schaakt de revolutie, de revolutie is van de zwerm, van ons. Zoals spreeuwen in een zwerm een valk verschalken, zoals een school vissen zorgt dat de haai in een wolk bijt. Dit is geen kuddegeest, dit zijn geen domme massa’s maar intelligente zwermen. Ze zijn genetwerkt, intelligent en creatief en kunnen bijna synchroon handelen.

De scepsis van de media luidt “ze willen allemaal iets anders”. Je moet dus kennelijk allemaal hetzelfde willen. Maar we weten het niet. Niemand weet het. Socrates wist het ook niet. Wij zijn de 99% die worden uitgebuit door 1%, die constatering is niet meer te betwisten. Dat is toch hartstikke duidelijk, krachtig?

Hij legt ook nog even uit waar occupy dan tegen ageert:

Simpel: neoliberalisme en nieuw kapitalisme is onhoudbaar. De obsessie met groei is onhoudbaar. Wereldwijd, niet alleen in het westen. Het is sociaal onhoudbaar, ecologisch onhoudbaar, economisch onhoudbaar. Kapitalisme is een utopie (Hans Achterhuis, de Utopie van de vrije markt). We zien een verarming van de middenklasse tegenover verrijking van de allerrijksten. Tegen wie richt de occupy beweging zich? Tegen de hele financiële sector, wereldwijd, tegen neo liberalisme en kapitalisme. Tegen onrecht.

Occupy bouwt aan een nieuw verhaal

Het gaat om een verhaal, het verhaal is zich aan het vertellen! Hoezo IEMAND met een visie? Die iemanden zijn er. Het zijn individuele onderdelen van een zwerm. Het verhaal verspreidt zich door het netwerk en iedereen neemt zijn verantwoordelijkheid. Het verhaal ontwikkelt zich en is geen top down ideologie. Die ontwikkelen we samen. De basis is duidelijk. We willen geen neoconservatisme, geen fundamentalisme, geen neo liberalisme. We moeten een nieuw verhaal schrijven. WIJ, en degenen die na ons komen schrijven dit verhaal. Dus niet de mainstream media, wij hebben allemaal de middelen in handen om dit verhaal te schrijven en verspreiden.

Iemand met een visie? Neem Naomi Klein of Michael Moore

Naomi Klein sprak bij Wall Street. Bij gebrek aan versterking herhaalt het publiek wat zij zegt zodat het ook in de uithoeken begrepen kan worden. Naomi Klein’s speech uitgeschreven.

Naomi Klein

Michael Moore

Hoe dan?
Kamilla Hensema (betrokken kunstenaar) doet nog een kristalheldere oproep voor “hoe dan wel”?

  • Jij hebt jouw eigen talent en dus mogelijkheid om bij te dragen.
  • Laat de mensen die vasthoudend zijn en tegen kou en regen kunnen, hun talent inzetten: SCHREEUWEN OM IETS GEAGENDEERD TE KRIJGEN!
  • Laat journalisten, opiniemakers, mensen thuis en analisten hun talent inzetten: HET PROBLEEM DEFINIËREN!
  • Laat wetenschappers, politici, en iedereen die het talent heeft om vooruit te denken hun talent inzetten: MOGELIJKE OPLOSSINGEN FORMULEREN!

Mijn eigen 10 cent?

Ik heb een eigen huis, de helft van mijn hypotheek is belegd in aandelen en een deel van mijn pensioenvoorziening ook. Ik ben ondernemer en kapitalist. Ik wil graag reserves op mijn rekening zodat ik kan investeren, mijn huis kan onderhouden, op vakantie kan en auto kan rijden. Maar ik heb ook mijn geld weggehaald bij “DE Bank” en bij Triodos neergezet, ik eet geen vlees, ik trek warme kleren aan in plaats van de verwarming hoog te zetten. Ik probeer uitsluitend te werken voor maatschappelijk verantwoorde doelstellingen. Bij alles wat ik doe heb ik in mijn achterhoofd “maakt deze keuze de wereld een stukje beter of juist slechter”? En soms kies ik “fout” en vaak kies ik “goed”.

Ik wil graag helpen bij het formuleren van oplossingsrichtingen. En wat ik het allerliefste doe is ondernemen. Ik onderneem dus mijn eigen oplossingsrichtingen en draag bij aan die van anderen. Daarbij mijn eigen twijfelende keuzes. En ik schrijf bij deze een stukje van het verhaal. En wat doe jij?

Aanvullingen

26-10 RTLNieuws van 22 okt over Occupy

26-10 de dialoog breidt zich uit: Op Aedesnet bijvoorbeeld.

26-10 spitse analyse op NRC.nl over hoe de commercie ook haar tentakels in Occupy weet te zetten