Inspirerende ondernemer Salem Samhoud schreef met Jeroen Geelhoed een boek: Be useful.

“Zij zijn ervan overtuigd dat ondernemerschap te leren is, als u maar wilt. Op een heldere en boeiende manier beschrijven ze de stappen die ten grondslag liggen aan een succesvolle uitvoering.” (managmentboek.nl)

Helemaal mee eens, geweldig! En gisteren wees Bregje Paulussen me op een artikel op de site van Managementboek waarin Salem Samhoud zegt: “zzp-ers creeeren geen waarde“. Voor iemand die zich verdiept heeft in ondernemerschap een teleurstellende uitspraak. Niet omdat het niet waar zou zijn, maar omdat zzp-ers niet bestaan. En daar maak ik me een bieteke boos over, Salem!

ZZP: zelfstandige zonder personeel is een construct van de belastigdienst om te duiden wat je als “eenpitter” allemaal NIET bent, zodat ze je in een hokje tussen de hokjes in kunnen plakken en gewoon administratief een relatie met je kunnen hebben. Het woord ZZP-er is net zo erg als het woord freelancer (vrije lancier: kanonnenvleesch!).

Laat ik voorop stellen dat er heel veel mensen zijn die (al dan niet van lieverlee, of uit nood) als eenpitter niets meer of minder doen dan ze in loondienst hebben gedaan. En dat veel bedrijven daar maar wat graag ge(mis-)bruik van maken. Als er klussen over zijn, kan je lekker zo’n los floddertje inhuren en daar verder geen verantwoordelijkheid voor nemen. Je schuift hem zo weer op de bank en dan kost ie ook nog eens niet.

Maar halleluja zeg, wat ken ik ongelooflijk veel zelfstandige professionals die als vliegende kiep, ongeleid projectiel, professioneel hofnar, don quichottende wereldverbeteraar, inspirerende rommelmaker, gepassioneerd richtinggever en ongeremd handen en voeten gever keihard werken en ongelooflijk veel waarde creëren. Mensen die precies weten wat ze waard zijn, die hun talent kennen en helemaal op eigen kracht, zonder opleidingsbudgetten van de baas ontwikkelen. Die ook weten waar ze niet zo goed in zijn en daarom hun netwerk bij klussen betrekken. Die integer en ondernemend zijn. Een workforce om U tegen te zeggen! Al die eenlingen bij elkaar opgeteld vormen een “organisatie” van duizenden en dat zwelt alleen maar aan.

Ze staan elkaar bij, werken als ad-hoc rond een probleem of thema geformeerd team. Helpen elkaar bij alle aspecten van het ondernemerschap, werken vanuit hun hart, passie en talent. Kom maar een keertje een kop koffie drinken, meneer Samhoud. Of bezoek eens een Naamlooz borrel, een Standup Inspiration, een Natural Networking festival, een 8 Uur Overwerken voor het Goede doel, koop het boek Society 3.0 van Ronald van den Hoff (binnenkort) of ga eens een dagje rondhangen in Seats2Meet. Wij komen uw organisatie ook graag versterken en dan zal je eens wat meemaken.

Zo. Dat moest er even uit. En nu dat boek bestellen, want dat lijkt me wel wat. :-)